Споделени арт идеи

Мартеница Калинка с техника плъстене

Публикувано на 12.01.2021

Categories: Арт традиции, Декорации, Плъстене

Няма коментари »

Дойде време да подготвим мартеница за близки хора, приятели, колеги. Мартеницата е малко украшение,
изработено предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­ бяла и червена и е обредна украса за здраве и късмет.
Защо съм избрала този символ за мартеница. Символът на калинката се свързва с късмет, защита и изпълняване на съкровени желания.
Тази идея за мартеница със символ калинка е направено от вълна, защото традицията така повелява. Тя трябва да защитава собственика си и да му носи късмет.
Техниката е сухо плъстене чрез иглонабиване. Когато се използва този метод, сплъстяването на вълнните нишки възниква поради тяхното заплитане
един с друг при пробиване на снопа вълна със специална игла с прорези. Това създава много плътен и хомогенен филцов материал.
Този метод се използва за създаване на различни фигури играчки, бижута. Използвайки този метод,
можете да направите много висококачествени вълнени дизайни върху плат или допълнително да украсите продукт, направен по метода на мокрото сплъстяване.
Но трябва да помним, че иглите за сухо сплъстяване са много остри, препоръчително е да се използва гъба или специална плоска четка.
Техниката е интересна защото могат да се правят различни форми на животни и съответно е много творчески продуктивна за Дизайнерски мартеници.
Дизайнерска мартеница калинка

Какво е необходимо за направата на мартеница.

Необходимите материали и инструменти

  • – вълна, червена и тъмно зелена /или черна/
  • – игла за сухо плъстене
  • – гъба за плъстенето.

Мартеница калинка плъстене
Започваме с телцето на калинката. Оформяме с иглата елипсовидна форма от червената вълна. Вторият цвят съм избрала да е тъмно зелен.
Оформяме главичката и границата между двете крилца. Добавяме точките, те са на брой седем. Първата е до главичката, по средата между двете крилца.
Останалите ги разполагаме по три на двете крилца. Калинката започва да се оформя. Добавяме и мустачки. Тази малка калинка може да се носи и като брошка.
Тази калинка стои много добре върху картичка „Честита Баба Марта!“ Можете да я използате ако ви харесва!
Картичка за мартеница
Мартеница Калинка
Можете да разгледате и другите идеи за мартеници – Канзаши Мартеница и Как да си направим мартеница гривна с техника плъстене

Вашият коментар

Custom avatar Custom avatar Custom avatar