Споделени арт идеи

Пясъчният тунел крй село Рожен, по пътя за село Любовище

Публикувано на 25.09.2021

Categories: Пътешествия, факти, храна, вкусове, идейки

Няма коментари »

Продължение от „От Бургас до село Рожен, китно селце в полите на Пирин“
В късния следобед решихме да отидем до отбивката за водопад „Скока“. Оставихме колата на отбивката защото пътят не беше добър, стръмен и неравен. Тръгнахме по пътя и той ни отведе до пясъчния тунел по пътя за село Любовище.

отбивка за водопад Скока

Отбивката

Пясъчният тунел по пътя за село Любовище

Село Любовище е малко и откъснато селце в югозападна България. Път до селото почти няма и единствения е през пясъчния тунел. Как се появил 40-метровия тунел? Мелнишките прамиди представряват огромни пясъчници и този тунел е прокопан в пясъчник!!!

пясъчният тунел

Тунелът

Тунелът е прокопан на ръка от месните хора, защото пякъчника е силно ронлив през 60-те години на миналия век. И така са си осигурили връзка с останалите селца в района. Друга забележителност до която можете да стигнете по този път е водопад „Скока“ край село Кашина /оставихме го за следващия път/.

Предизвестеният край на вечерта

След тези интересни разходки изпълнени с много впечатления край село Рожен дойде време да опитаме храната и естествено виното в този район.

вино от село Рожен

Вкусна храна и хубаво вино

Вечеряхме в ресторанта на хотела. Решихме да опитаме вкуса на вино розе от Широка мелнишка лоза /сортът е ендемит и е разпространен само на територията на Югозападна България и по-точно около Сандански, Мелник и Петрич/. Към него добавихме сачле за мезе. Розе от Широка мелнишка лоза е с бледорозов искрящ цвят, сухо с аромат на диви дребни плодове.
Къде още може да се разходите
От село Рожен до местността „Попина лъка“

Вашият коментар

Custom avatar Custom avatar Custom avatar